BOAT HUS - WIARDA
DUURZAME WATERWONINGEN LEEUWARDEN

Boat Hûs is het prijswinnende ontwerp uit 2014 van een open prijsvraag uitgeschreven door de gemeente Leeuwarden voor waterwoningen aan de zuidrand Leeuwarden. De waterwoningen liggen in het nieuwe buurtschap Wiarda dat wordt gekenmerkt door directe toegang tot open vaarwater. Daarom is voor Boathüs gekozen om de woning deels boven het water te bouwen, waardoor de bewoners hun boot onder hun woning kunnen aanmeren.
Na het winnen van de prijsvraag hebben wij samen met Randewijk Beter Wonen het project als eigen ontwikkeling in de markt gezet. Door de neerwaartse woningmarkt in Leeuwarden en de grote concurrentie van naastgelegen vrije kavels die tegelijk in de verkoop zijn gegaan, verliep de verkoop aanvankelijk slecht. Later in het proces zijn makelaardij Friesland en Friesbouw als lokale partijen bij het team betrokken. Zij hebben in de nu opgaande markt de woningen weten te verkopen. Recentelijk is de 1e van de twee waterwoningen opgeleverd. De 2e woning wordt in de zomer van 2019 opgeleverd.

Boat Hûs heeft de kwaliteit van een woning op het land. Stevig op palen, verankerd in de bodem. Daaronder de drijvende vlonders meebewegend met het waterpeil. De langwerpige vorm van de woning, aan vier zijden omgeven door water, haalt de omgeving naar binnen. Grote raampartijen laten hier het prachtige landschap zien. De woonlaag is de centrale verdieping in het Boat Hûs met een mooie open plattegrond. Boven is de slaapverdieping, beneden ligt de boot. Als gevelafwerking zijn er twee opties, zwart hout of onbehandeld lariks hout. Planken en latten wisselen elkaar af. De open structuur van de latten geven schaduw en privacy waar dat nodig is.

Om de woning aan de hoge eisen van duurzaamheid (EPC 0,2 en all-electric) te laten voldoen zijn zowel passieve, als technische middelen ingezet. Zo is de gevel aan de noordzijde gesloten en aan zuid- en westzijde juist open en is de woning zeer goed geïsoleerd.. De woning wordt verwarmd en gekoeld door een lucht-warmte pomp. Aanvullend zullen zonnepanelen worden geplaatst om zoveel mogelijk eigen elektriciteit op te wekken.

De jury over het plan
"Het plan is licht en flexibel, de woningen zijn omgeven door water en er is een directe relatie met het fluctuerende waterpeil. De architectuur in combinatie met de techniek is het meest overtuigend gebracht in dit plan."

Team
ontwerp en ontwikkeling: Architectenbureau Robin Kerssens
bouwkundige uitwerking en ontwikkeling Randewijk Beter Wonen www.randewijkbeterwonen.nl
ontwikkeling en verkoop: Makelaardijk Friesland www.makelaardijfriesland.nl
aannemer Friesbouw, Katlijk www.friesbouw.nl