VAN PIJPENLA NAAR RIANTE STADSWONING
KANAALSTRAAT - OUD WEST, AMSTERDAM


Woonblokken in Oud-West stammen uit begin 20e eeuw en kenmerken zich door de smalle beukmaten die in die tijd gangbaar waren. De uitdrukking ‘pijpenla’ is op deze woningen dan ook van toepassing. Met name in het midden van de woning, waar zich ook nog eens het trappenhuis bevindt, komt weinig daglicht binnen.

Dit dubbellaags, begane grond appartement is door de opdrachtgevers aangekocht als pied-à-terre voor zich zelf en voor hun volwassen kinderen. De opdracht aan ons om er een aangename woning van te maken waarin kan worden gewoond, gewerkt, gekookt met vrienden en die functioneert als uitvalbasis om van de stad Amsterdam te genieten.

We zijn gestart met het binnenhalen van meer daglicht. Dit doen we door in het midden van de woning een vide te maken en een vloer van beloopbaar glas. De ruimten boven worden enkel gescheiden door glazen wanden in witte stalen profielen. Een uitgekiend lichtplan zal voor aanvullend licht zorgen.
De achterzijde krijgt een nieuwe aanbouw met een hoge pui van slanke kozijnprofielen, grote glasvlakken en daklichten.

Naast licht heeft een goed akoestisch comfort onze aandacht. Geluid kan in een open ruimte met harde wanden vervelend ‘rondzingen’. In het ontwerp zijn daartoe geprofileerde en geperforeerde wanden opgenomen om geluid te verstrooien en te absorberen.
De geprofileerde wanden tonen zich als gordijnen en dragen bij aan warme sfeer in het huis.

De bestaande woning zal volledig verduurzaamd worden met onder andere nieuwe gevelkozijnen, gevelisolatie aan de binnenzijde en worden voorzien van een balansventilatie met warmteterugwinning.

Projectdetails
opdrachtgever: particulier
uitvoering: 2023
lichtontwerp:Spot On lichtontwerp www.spotonlichtontwerp.nl
constructeur: De Ingenieursgroep www.deingenieursgroep.nl

                              bestaandbestaand smalle lange woning bestaandbestaand kamer straatzijde bestaandbestaand slaapkamer achterzijde bestaandbestaand kamer verdieping straatzijde