VAN PIJPENLA NAAR RIANTE STADSWONING
KANAALSTRAAT - OUD WEST, AMSTERDAM

Woonblokken in Oud-West stammen uit begin 20e eeuw en kenmerken zich door de smalle beukmaten die in die tijd gangbaar waren. De uitdrukking ‘pijpenla’ is op deze woningen dan ook van toepassing. Met name in het midden van de woning, waar zich ook nog eens het trappenhuis bevindt, is komt weinig daglicht binnen.
De opdrachtgever woont op het platteland en heeft dit dubbellaags, begane grond appartement aangekocht als pied-à-terre voor zich zelf en voor hun volwassen kinderen. De opdracht aan ons om er een aangename woning van te maken waarin kan worden gewoond, gewerkt, gekookt met vrienden en die functioneert als uitvalbasis om van de stad Amsterdam te genieten.
We zijn gestart met het binnenhalen van meer daglicht. Dit doen we door in het midden van de woning een vide te maken en een vloer van beloopbaar glas. De vrij lage aanbouw aan de achterzijde wordt vervangen en krijgt een hoge pui met slanke kozijnprofielen en daklichten.
De begane grond wordt opgedeeld in een voor- en achterkamer zonder het maken van tussen wanden. Aan de achterzijde hebben wij een modern balkenplafond ontworpen, refererend aan de opkamers die vroeger het formele deel van de huizen in gegoede kringen vormde. Dit balkenplafond geeft een warmer, intiemer karakter aan het zitgedeelte en verbergt eveneens de constructie en installaties. Aan de voorzijde bij de eettafel blijft het bestaande ornamenten plafond bewaard.
In de materialen zoeken we naar contrasten. De plafonds en wanden zijn massief en mat. De trap van blank staal, de marmer afwerking van de wanden rondom trappenhuis en de loopbrug van staal en glas zijn glad en spiegelend. De contrasten geven niet alleen karakter aan de ruimten, maar draagt eveneens bij aan het doorbreken van de ‘pijpenla’. De reflecterende materialen brengen het daglicht verder de woning in.

                    bestaandbestaand smalle lange woning bestaandbestaand kamer straatzijde bestaandbestaand slaapkamer achterzijde bestaandbestaand kamer verdieping straatzijde