BRAAKDIJK ZAANDAM - DUURZAME WOONBOOT

De woonboot is ontworpen voor een timmerman uit Zaandam. Uitgangspunt is om zo veel mogelijk natuurlijke, duurzame materialen toe te passen en het energieverbuik laag te houden.
Behalve de betonnen bak zijn de wanden, vloeren en daken opgebouwd uit houtskeletbouw en gevuld met Homatherm isolatie. Voor een zo’n prettig mogelijk binnenklimaat, wordt de constructie dampopen uitgevoerd en aan de binnenzijde van leemstuc voorzien. De gevelbekleding is van Acoya hout.
Voor de verwarming wordt energie uit het water ontrokken door middel van een warmtepomp. De op het dak opgewekte energie uit zonnepanelen dekt de gehele electrabehoefte. Een composttoilet zorgt voor vermindering van het watergebruik. Er wordt onderzocht of een helfytenfilter mogelijk is.
De positie van de ramen is afgestemd op de omgeving. Uitzicht over het water in de ochtendzon, uitzicht over de polder door een prachtig groot raam en een balkon in de middagzon. Een afwisseling van planken en latten zorgen voor een dynamische compositie van de gevel. De latten funtioneren ook als schermen daar waar privacy nodig is en filteren het licht op een prachtige manier. Bijzonder is de groentekas aan de zuidzijde.
De opdrachtgever gaat de woonboot eigenhandig bouwen op de locatie. De boot zal een reflectie zijn van de houding en interesse van de opdrachtgever richting duurzaamheid.

Download projectboek hier