ENTREEHAL WOONCOMPLEX WOENSDAG-DONDERDAG, AMSTERDAM
RENOVATIE, HERINRICHTING EN INTERIEURONTWERP

Na de succesvolle realisatie van de door ons bureau gerealiseerde dakopbouwen op het voormalig pakhuis, heeft de Vereniging van Eigenaren ons gevraagd om van de sombere entreehal van het appartementencomplex een aantrekkelijke ruimte maken. Eind jaren 80 zijn in dit pakhuis in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam appartementen gerealiseerd. Destijds heeft men met goedkope materialen voorzetwanden en plafonds in de entreehal geplaatst, wat een aftandse indruk gaf. Door op zorgvuldige wijze de entreehal te strippen, monumentale elementen zichtbaar te maken, deze goed uit te lichten en subtiele nieuwe elementen toe te voegen is een warme en rijke entreehal gecreëerd passend bij het industriële en historische karakter van het voormalige pakhuis.

In een hecht teamverband met Spot on lichtontwerp en de aannemer Beemster Bouwers, is met een bescheiden budget en veel liefde voor het pakhuis de nieuwe entreehal ontworpen en gebouwd. Bestaande elementen zijn niet te netjes gerenoveerd. Juist door beschadigingen ontstaan door het voormalige gebruik van het pakhuis, maar ook tijdens van de bouw van de appartementen in de jaren ’80 te tonen, krijgt de ruimte karakter en wordt de historie zichtbaar en voelbaar. Met iroko hout zijn elementen als binnenpuien en aftimmeringen toegevoegd. Het lichtontwerp versterkt het robuuste, industriële karakter op subtiele wijze en geeft de entreeruimte een welkome sfeer. Een slim controle systeem dimt de verlichting automatisch bij afwezigheid en ‘s nachts. Dit levert de verenging enorme besparingen op in electragebruik.
De 101 appartement-eigenaren in het pakhuis zijn trots op hun nieuwe entreehal!

Projectdetails
opdrachtgever: VvE WODO
lichtplan: Spot On www.spotonlichtontwerp.nl
aannemer: Beemster Bouwers www.beemsterbouwers.nl
opgeleverd: zomer 2018

fotografie: Paulo van Cuijck

                                      situatie voor de renovatie