NIEUWLANDSWEG HAREN
UITBOUW EN RENOVATIE JAREN '70 SPLIT-LEVEL WONING

Liefde op het eerste gezicht voor de opdrachtgevers toen deze bijzondere, jaren ’70 - split-level woning op de markt kwam. De woning, gelegen aan de zuidrand van Haren, grenzend aan het Scharlakenbos en de Drentsche AA, bezit nog alle kenmerkende elementen uit deze periode. Onder andere een prachtige leisteenvloer, doorlopende plantenbakken van buiten naar binnen, schrootjesplafonds en een halfverdiepte, ruime garage.

In 2013 hebben wij eerder voor deze opdrachtgever mogen werken. Voor dit project bestaat ons opdracht uit 4 delen:

- herindelen en inrichten van de bestaande villa met behoud van karakter
- het ontwerpen en realiseren van een extra woonvleugel voor de ouders
- het energietechnisch en gebruikstechnisch verduurzamen van de woning met behoud van karakter
- het ontwerpen van diverse (inbouw-)meubels en wandafwerkingen

bestaande villa
De indeling van de woonvleugel is grotendeels hetzelfde gebleven. De woonkamer krijgt een nieuwe pui die is meegenomen in het ontwerp van de opbouw. De pui bestaat uit grote vlakken waardoor de verbinding met en het zicht op de parkachtige tuin verbetert. De vleugel op de garage is bestemd voor de kinderen. Zij krijgen beide een grote kamer met eigen badkamer, zodat zij nog lang in huis kunnen blijven wonen.

woonvleugel ouders
De ouders wensen een eigen vleugel, waar zij de mogelijkheid hebben zich te kunnen terugtrekken uit het gezinsleven. Om te genieten van het uitzicht over het open landschap, is gekozen een opbouw te maken, een volume dat op de villa ligt en aan twee kanten oversteekt. De gevels van de opbouw hebben dezelfde kenmerken als de gevels van de bestaande villa; sober en gesloten vanaf de straatkant en open aan de tuin- en landschapszijde.
Om een open gevel te creëren, is in samenwerking met de constructeur een vernuftige constructie ontworpen in de nieuwe pui.
De bestaande woning kent twee kleuren bakstenen; een rode / terra sokkel en een gelige gevelsteen daarboven. De opbouw krijgt eveneens een rode / terra gevelsteen als reactie op de sokkel. Alle kozijnen en zichtbare huouten constructieonderdelen zijn van Irokohout.

binnenklimaat
Ons bureau streeft er naar een zo’n prettig mogelijk binnenklimaat te maken met low-tech middelen. In dit project is onder andere gewerkt met:
een damp-open en luchtdicht gevelpakket in de opbouw
milieuvriendelijke materialen als houtvezelisolatie en hout als constructie
overstekken in de gevel als passieve zonwering
een ‘schoorsteen’ boven de nieuwe trap met te openen ramen op het noorden om zo middels natuurlijke trek het huis in de zomermaanden te koelen
een groendak op de opbouw om het huis koel te houden

energiehuishouden
Uitgangspunt is geweest om zoveel mogelijk (her-) te gebruiken in de bestaande villa. Enerzijds uit behoud van karakter van de woning, anderzijds om te gebruiken wat nog goed is; bouwkundige en installatietechnische onderdelen. De aanpak is in samenwerking met Adviesbureau VanderWeele opgesteld. Er is uit circulaire overwegingen gekozen voor deze aanpak die bovendien ook nog financieel voordeliger bleek uit te pakken dan alles te vernieuwen.
Om de energievraag te beperken is het bestaande glas vervangen door HR++ glas, de spouwen in de gevel zijn gevuld met EPS korrels en de bestaande daken zijn geïsoleerd. De reeds aanwezige vloerverwarming en radiatoren bleken na doorrekening een flinke overcapaciteit te bezitten. Dat bood de mogelijkheid om, tezamen met de na-isolatie, te verwarmen op een lage temperatuur. Het bestaande verwarmingssysteem wordt daarom aangesloten op een lucht-warmtepomp. Op koude dagen kan worden bij verwarmd met een nieuwe gasgestookte ketel. De electriciteitsvraag wordt ondervangen middels een groot aantal zonnepanelen op het bestaande dak.

Projectdetails
opdrachtgever: particulier
uitvoering: 2022
bouwmanagement: Alex Westerhoek www.bouwadviesgroningen.nl
constructeur: Hado BV Ingenieursbureau www.hado-advies.nl
advies bouwfysica en installaties: adviesbureau VanderWeele www.adviesbureauvanderweele.nl
aannemer: Bouwbedrijf R. van der Sluis www.rvandersluis.nl
installateur: IBV Installatietechniek www.ibvvenema.nl

                                                            huidige situatie vanaf inrithuidige situatie vanaf inrit   huidige situatie vanuit tuinhuidige situatie vanuit tuin   woonkamerwoonkamer   entree met split-level sprongentree met split-level sprong