WOONARK KALVERPOLDER ZAANDAM
DUURZAME WOONBOOT


zelfbouw
Aan een zijwater van de rivier de Zaan liggen vele woonboten. Dit water grenst aan de prachtige Klaverpolder met een voor Nederland unieke veenwinde gebied met een rijke cultuurhistorie. Een timmerman uit Zaandam is eigenaar van één van de mooiste ligplekken. De opdracht aan ons; ontwerp een zo duurzaam mogelijke woonark die ik ter plekke zelf kan bouwen.

gezond
Hout is hét materiaal van een timmerman. Behalve de betonbak wordt echt alles van onbehandeld hout gemaakt. De basis wordt gevormd door geprefabriceerde houtskeletbouw elementen gevuld met houtvezelisolatie. De gevel wordt afgewerkt met duurzaam geproduceerde, gemodificeerd hout van Accoya, waar ook alle kozijnen van zijn gemaakt. Door gebruik te maken van natuurlijke isolatiematerialen, kan er met het dampopen principe worden gebouwd, wat zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat.

architectuur
De positie van de ramen is afgestemd op de omgeving. Uitzicht over het water in de ochtendzon, een balkon in de middagzon en een prachtig groot raam uitkijkend op de Klaverpolder. Een afwisseling van planken en latten zorgen voor een dynamische compositie van de gevel. De latten functioneren als schermen daar waar privacy nodig is. De latten filteren het licht op een prachtige manier. Bijzonder is de groentekas aan de zuidzijde die moet zorgen voor de kweek van eigen kruiden, tomaten en andere groenten.

energieverbruik
Als eerste proberen wij altijd de energievraag zo laag mogelijk te houden. De hier toegepaste houtvezelisolatie heeft een hoog accumulerend vermogen. Dit zorgt voor weinig warmteverlies in de winter en het zorgt er in de zomer voor dat het lang duurt voordat de warmte de woning binnenkomt. Aan de zuidzuide heeft de ark een overstek dat voorkomt dat de zon binnendringt in de warme zomermaanden.
Een luchtwarmtepomp zorgt voor de verwarming en warmtapwater. Een grote boiler is niet haalbaar vanwege het gewicht, waardoor op enkele erg koude dagen in het jaar een cv ketel zal bijspringen. De verwachting is dat dit sporadisch nodig zal zijn. Al met al kunnen we spreken van een (bijna) nul-op de-meter-ark.

constructeur: De Ingenieursgroep http://www.deingenieursgroep.nl