KRUITMOLEN AMSTELVEEN
UITBOUW MONUMENTALE WONING

In het voormalige deel van Ouderkerk aan de Amstel ligt een complex met kruitfabrieken uit de 18e eeuw. Het inmiddels monumentale complex ligt tegenwoordig in Amstelveen. Tot het complex behoort een aantal dienstwoningen, waarvan één in het bezit is van onze trotse opdrachtgevers. De woningen hebben diepe tuinen waarin het mogelijk is een uitbouw te maken. Deze moet losstaan van de bestaande woning vanwege zijn monumentale status.
Vanuit de huidige woning is de diepe tuin aan de achterzijde slechts zichtbaar door kleine ramen, een erfenis uit de periode met ontploffingsgevaar van de voormalige, achtergelegen, fabrieken. De uitbouw biedt daarom dan ook de mogelijkheid om de relatie vanuit de woning met de tuin te versterken. In de uitbouw wordt een woonkeuken gemaakt. Op de begane grond van de huidige woning komt de woonkamer en een badkamer.
De uitbouw is zo geplaatst dat de sterk aflopende tuin wordt opgedeeld in twee stukken met ieder zijn eigen functie en ieder een eigen karakter. Tussen de uitbouw en woning ontstaat een intiem binnenhof met met klinkerbestrating en boomvakken. Aan de achterzijde ontstaat een open en landelijke tuin met grasveld, sierbomen en wilgen langs de slootkant.
Vanwege het ontploffingsgevaar is de bestaande woning aan de achterzijde grotendeels met beton gebouwd en metselwerk bekleed en de voorzijde met een houten constructie en metselwerk. Deze drie materialen zijn in de aanbouw wederom toegepast met beton in het zicht als draagconstructie en als plafond, hout op de vloer en metselwerk in de dakranden. De uitbouw kent twee verschillende hoogteniveaus aansluitend op twee niveaus in de tuin. De hoger gelegen vloer van de doorgang loopt door als een diepe vensterbank waarop gezeten kan worden. Zo vloeien de bestaande woning, de doorgang en de uitbouw op een logische en ruimtelijke aantrekkelijke manier in elkaar over.

                                   straatzijde woningstraatzijde woning   bestaande situatie - tuinzijdebestaande situatie - tuinzijde