WOONGEBOUW LINGEWIJK - GORINCHEM
PRIJSVRAAG BNA JONGE ARCHITECTEN 2007

Een gebouw als intermediair tussen weidsheid en stad! Aan de zijde van de Merwede zoekt het gebouw contact met de kleinschaligheid van de dijk. Het ritme van gesloten en open gevelstroken sluit aan bij het ritme van de losse dijkwoningen. Aan de zijde van de nieuw te bouwen wijk is het gebouw, met zijn hoge, opvallende gevel, een echte landmark!
Het gebouw is gesplitst in twee mooi geproportioneerde volumes. Doordat de route voor langzaam verkeer tussen de volumes wordt geleid, krijgt het gebouw de denkbeeldige functie van een stadspoort. De terrassen en galerijen die de volumes verbinden, geven de doorgang een levendig beeld.
De gevel suggereert orde en regelmaat. Daarachter schuilt een stapeling van diverse woningtypologieën. De diversiteit aan woningen en buitenruimten maakt dit gebouw aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen.
Het resultaat is een opvallend, veelzijdig woongebouw dat gevormd is door de dynamiek van zijn plek.

i.s.m. Christian Quesada van Beresteyn